feladó ('9c26142b9d3159')

Mikor van farsang 2024-ben? Ötletek gyerekeknek

2024.01.08. | Élmények gyerekeknek

Mikor van farsang

Itt a február, itt a farsang! De mikor is van farsang? Az egyik gyerkőcnek február elején volt az ovodában, a másiknak február legvégén az iskolában. Mikor tartjuk valójában a farsangot? Ki ünnepli és miért? Felnőttként is inkább gyerekekkel ünnepeljük, esetleg baráti családokkal, egy otthoni farsangi buli keretében. Ha már buli, összeszedtünk pár ötletet hozzá.

Mikor van farsang?

Farsang időszaka vízkereszt és a húsvéti nagyböjt közé datálódik, vagyis már január 6-án elkezdődik, és egészen hamvazó szerdáig tart. A hagyomány szerint a mulatság része, amivel legtöbben a farsangot azonosítjuk, az farsang vasárnaptól  húshagyó keddig tartó 3 nap. Ezt hívjuk a farsang farkának. A lányoméknál pont így szervezték az ünnepséget, ami így február legvégére esik.

január 6-án elkezdődik, és egészen hamvazó szerdáig tart, 2024-ben február 14-ig.

Farsang története/eredete gyerekeknek

Mit kell tudni a gyerekeknek a farsangról? A kisebbeknek talán elég annyit tudni, hogy búcsúztatjuk a telet és várjuk a tavaszt. De a nagyobbak már érdeklődőbbek lehetnek az eredetével kapcsolatban is.

A farsangi kutatások egészen az ókori egyiptomi és görög történelemig nyúlnak vissza.  A régi pogány kultúrákban az emberek azért ünnepeltek, hogy megköszönjék az isteneknek a bő termést, illetve kérjék az isteneket, hogy bő termésük legyen. Álarcot öltöttek, és társadalmi hovatartozástól függetlenül együtt ünnepeltek.

Ez később erkölcstelen és erőszakos méreteket is öltött, így a középkorban a keresztény egyház próbálta keretek közé szorítani a határtalan tivornyázást. Engedte a karneválok megtartását, de nem támogatták a keresztény értékektől való eltérést. Így került az ünnep karácsony és húsvét közé.

Keresztény kultúrkörben a mai napig elterjedt ünnep, turisztikai látványosság és jelmezes iparág is épül rá. A riói karnevál, a velencei karnevál és a magyar mohácsi busójárás a leghíresebb rendezvények, amiket ismerhetünk.

A riói karnevál, a velencei karnevál és a magyar mohácsi busójárás a leghíresebb rendezvények, amiket ismerhetünk.

Farsang ötletek

Rengeteg népszokás, játék, hagyomány maradt fenn, amikből szemezgethetünk. A legelterjedtebb a farsangi jelmez viselése, sőt mondhatjuk, hogy gyerekszemmel erről szól a farsang.

Farsangi ötletek gyerekeknek

Farsangi jelmezek

A gyerekek imádnak beöltözni. Persze kisebbeknél előfordulhat, hogy félnek az álarcoktól, megijednek a jelmezesektől. Tavaly például a kisfiam az ovi ajtóban közölte velem, hogy nem veszi fel a tűzoltó jelmezt, amire egész héten vártunk. Hát van ilyen.

Fantasztikus, milyen kreatív saját készítésű jelmezeket rittyentenek a szülők, tényleg ötleteseket és szépeket láttam idén is a különböző platformokon. Egyrészt jó móka együtt elkészíteni a jelmezt, és akár bevonni a gyermeket is. Másrészről sok mindent meg lehet ma már vásárolni, de azért előfordulhat, hogy a jelmez kívánság sehol sem kapható. De nem kell túl bonyolítani, akár a saját szekrényetekben található alapanyagokból össze tudsz barkácsolni egy szuper jelmezt.

 

 

Kalóz küldetés 

Nyomtatható kincskereső

mesekaland

ÚJ

Kalózos kincskereső játék
Kalózos kincskereső játék

 

Farsang ötletek az óvodában

Emlékszem az ovis farsangokra, igazi királylány voltam, szüleim készítettek abroncsos ruhát és koronát, olyan volt, mint a mesében. A jelmezeken túl voltak játékok, például madzagon lógatott fánk evés hátratett kézzel, málnaszörp ivó verseny, csapatversenyek, akadály feladatok. Aztán Halász Juditra forogtunk, amíg csak bírtunk. És volt ivólé, de örültünk.

madzagon lógatott fánk evés hátratett kézzel, málnaszörp ivó verseny, csapatversenyek, akadály feladato

Ez ma sem lett kevésbé izgalmasabb szerintem. A mi ovinkban például szombatra tették a mulatságot, mehettek a szülők is, testvérek is. Volt tombola, házi finomságok, táncház, és a gyerekek előadtak egy farsangi műsort, bemutatták a jelmezeiket. Sajnos a vírusos idők óta ez zártkörűvé vált, és nem láthattuk az ünnepséget, így a négy évesem élménybeszámolójára kell hagyatkoznom.

Tanulnak dalokat, verseket, eljátszanak népi játékokat. Idei sláger:

Itt a farsang, áll a bál,
Keringőzik a kanál.
Csárdást jár a habverő,
Bokázik a máktörő.

Dirreg-durrog a mozsár,
Táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
Míg az őrlő pergeti.

Heje-huja, vigalom!
Habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
Értünk van a parádé.

Farsang ötletek otthon

Egy váratlan betegség keresztbe húzhatja a számításokat, és a hetek óta várt jelmezes nagynap a csalódottság martalékává válhat. Az odaadó szülő pedig próbálja vígasztalni és kompenzálni a veszteséget. A megoldás pedig az otthoni farsang. De nem csak ez okból farsangozhatunk otthon, hanem más életbevágó indokok is vannak. Nálunk például, hogy süthessünk szalagos fánkot, mivel máskor hízlal, a farsanghoz meg kell.

Mivel dobjuk fel az otthoni farsangi bulit?

És ha már beöltözés, akkor remek alkalom egy kincskeresős játékot bevetni néhány fánk kíséretében. A fánkot ne hagyjuk le! 🙂 A kincskeresős, nyomozós játékoknak rengeteg témája lehet, bármit kitalálhattok, aminek a gyerekek be akarnak öltözni. A Funnylogic kincskereső játékok közt megtalálod a kalózos, tündéres, unikornisos, dzsungeles, tengeri kalandokat. Ha nem egyezik a jelmezetekkel, akkor kis szervezéssel bármilyen kincskeresőt kitalálhatsz te magad is.

remek alkalom egy kincskeresős játékot bevetni néhány fánk kíséretében

Készíthettek dekorációt krepp papírból, girlandokat és szerpentineket. Vagy még egy tipp: választhatod a kincskereső játékainkat dekorációval is.

Farsangi kincskereső játék

A farsangi kincskereső játék annyival több, mint a hétköznapi kincskeresők, hogy be kell öltözni. A játékainkban fontosnak tartjuk a karakterekkel való azonosulás megkönnyítését, és erre tökéletes eszköz a jelmez. Ez alapból kihagyható lenne, de nem farsangkor!

Most már tudjuk, mikor van farsang, úgyhogy mulatságra fel!